Mérnökök és mérnökhallgatók ötleteire számít a TEK

Elsődleges fülek

A Terrorelhárítási Központ, vagyis a TEK munkájáról mostanáig nem mérnöki pályázatok kapcsán hallhattunk. A testület Tudományos Tanácsa- bár korábban is írtak ki pályázatokat - most először szólítják meg a mérnököket, mérnökhallgatókat. A mérnökhallgatóknak szóló pályázattal az úgynevezett „ramming” típusú, azaz teherautóval tömegbe hajtásos esetleges terrorcselekmények elleni hatékony megoldást keresik, akár a támadások ellehetetlenítése, akár azonnali megakadályozása formájában. Mivel ezeknek a támadásoknak épp a kiszámíthatatlanság az egyik fő vonásuk, a hagyományos, más típusú terrorcselekmények ellen kifejlesztett védekezési módszerek nem használnak ellenük. Ezért olyan újszerű, innovatív műszaki megoldásokra számítanak, amelyekkel megelőzhetik vagy megakadályozhatják ezeket a támadásokat.

A pályázat okairól és céljairól így nyilatkoztak: „A TEK célja, hogy a pályázatban kiírt problémakör tekintetében minél szélesebb körből, külső szemléletből, más látásmódból merítsen. Mindennek mintegy remélt eredménye lehet, hogy sokkal több ötlet, új elgondolás és persze az sem kizárt, hogy lehetséges megoldás születik. Ezért fordulunk nyitottan és nagy reményekkel az ifjú "tudós" hallgatók, esetleg tanáraik felé.”

A pályázat díjazása bruttó 200.000 forint, a TEK Tudományos Tanácsa (TT) fenntartja a jogot a díj megosztására, illetve oda nem ítélésére.

Ha mégis úgy alakul, hogy egy (vagy akár több) pályázó ötlete elnyeri a TT tetszését, akár további együttműködésre is nyitottak lennének.

A pályázatot a TEK és a TEK Tudományos Tanácsa által felkért szakértők fogják elbírálni.

A pályázatok postára adásának határideje 2018. január 2.

A további részletek, pályázati feltételek és formai követelmények itt elérhetők.