Új generációs pályaszerkezetek

Rövid leírás: 

A pályaszerkezetek fejlesztése napjainkban jellemzően olyan új anyagok, tervezési és kivitelezési módszerek felkutatására irányul, amelyekkel egyre kedvezőbb életciklusú, gazdaságosabb, környezettudatosabb pályaszerkezeteket építhetünk.

Akárcsak a közlekedés esetében, a pályaszerkezetek tekintetében is előtérbe kerülnek az „intelligens” megoldások. Az intelligens pályaszerkezet, intelligens út olyan összetett rendszer lesz, mely kommunikálni fog az üzemeltetővel és a felhasználóval, a pályaszerkezet és a burkolat állapotáról, a forgalomról, a közlekedésbiztonságról folyamatos képet biztosítva. Alkalmazkodni fog a környezet változásaihoz, kialakítása lehetővé teszi a gyors és egyszerű beavatkozásokat, hibás elemek egyszerű és szabatos cseréjét. Környezetbarát anyagokból és technológiákkal fog készülni.

A hallgató feladata a témában jelenleg elérhető tudásanyag feltérképezése, reális kutatási irányok megfogalmazása. A téma adott esetben TDK dolgozat folytatásaként diploma- majd PhD kutatás keretében folytatható.

Konzulens(ek): 
Javasolt szint: 
junior téma (elsőéves BSc)
BSc téma
MSc téma