Tavi vízlengés vizsgálata hanggá alakítással

Rövid leírás: 
Az emberi hallás egy rendkívül jó eszköz hullámjelek feldolgozására, hiszen különböző hullámösszetevőket (hangszereket, emberi hangokat) meg tud különböztetni akkor is, ha egyszerre szülalnak meg, és tudja követni a magasság és a hangerő emelkeését és esését. Ez hasznos lehet annak megértésében, hogy milyen összefüggés van a szél és az általa keltett tavi vízszintingadozás között, és ezek hogyan változnak egyik parti pontról a másikra. Szélesebb, mélyebb öblökben a hang is mélyülni fog, és összetett partvonal esetén színesebbé válik a hang is.
A legegyszerűbb ötlet az, hogy a vízszint és a szél ingadozásait egy hallható hanggá skálázzuk át, az alkalmas hangerő- és a frekvenciatartomány kikísérletezésével.  További kísérletek lehetnek ennél összetettebbek is, pl. több változót szintetizált MIDI hangszerekhez rendelhetünk, pl. a szelet egy hegedűhöz, a vízszintekt pedig csellóhoz és nagybőgőhöz. Az emberi hallás előnye, hogy hatékonyan kiszűri a zajt és kiveszi a jel szerkezetét, és ennek köszönhetően számos tudományterületen a "szonifikáció" vagy "audifikáció" sikerrel egészíti ki az olyan hagyományos jelfeldolgozási eljárásokat, mint a Fourier-spektrum vagy a wavelet. 
 
Ez a TDK téma MATLAB priogramozását kívánja meg, ezen kívül nyitottságot további webes szoftverek felfedezésére, és valószínűleg muzikális fület! 
 
Olvasmányok:
 
 
Konzulens(ek): 
Javasolt szint: 
BSc téma
MSc téma